Сушење
FAQ
ЕКО 5,6м2  (82 кг.)
EKO 6.8m2 (100 kг.)
EKO 9.6 m2 (145 kг.)
ЕКО 20м2 (300 кг.)
EKO 40m2  (580 кг.)
ЕКО 60м2  (880 кг.)
ЕКО 100м2 (1470 кг)
Галерија и цене
Из медија
Обука инсталатера
Контакт, сертификати

 

Посетите нас на

 

    

Предговор


На Балкану се баца велика количина другоразредног воћа или поврћа. Да бисмо смањили овај феномен расипања хране, дизајнирали смо неколико типова соларних сушара (само хибридне и електричне). Код хибридних сушара највећи део енергије потребне за сушење добија се од сунца, а остатак из фотонапонског соларног система или из мреже.

Сушено воће захтева мање простора за складиштење. Сушено воће и поврће се лако складишти и транспортује у поређењу са конзервираним воћем.
Раније се сушење воћа одвијало искључиво сушењем на сунцу (на отвореном). То доводи до тога да се прашина лепи на плодове ако дува ветар, или инсекти полажу своје ларве у плодове. Са напретком технологија појавиле су се и друге модерније методе које користе различите изворе енергије.
Данас се за сушење обичног воћа (прсканог пестицидима) и даље користе сушаре за уље, дрва, пелет или ТНГ. Потрошња енергије је прилично велика, а постоји и загађење животне средине Соларне хибридне сушаре су првенствено намењене за сушење органског воћа.
Топли ваздух за сушење воћа се производи из незагађујуће енергије. То је све:
ваздушни соларни системи,
Топлотне пумпе или
Електрична енергија из фотонапонских соларних система или ЕСМ ЕВН мреже.
 

Мало појашњење о ваздушним соларним системима:

Постоје три типа соларних колектора:
Соларни колектори за добијање топле воде
Соларни колектори за електричну енергију (фотонапонски панели)
Соларни колектори за добијање топлог ваздуха (ваздушни колектори)

Овде се користе ваздушни соларни колектори који производе топли ваздух. Испоручује се кроз ваздушни канал до сушаре. Ако у сушари нема сунчевог зрачења, постоје електрични грејачи или топлотна пумпа ваздух-ваздух (сплит клима уређај), како би се наставио процес сушења. Циркулација ваздуха је помоћу вентилатора. Њима се управља аутоматизацијом

Соларна хибридна сушара је пројектована тако да је почетак сушења предвиђен око 9 часова. Ако је време сунчано, велики део топлог ваздуха ће обезбедити атмосферски соларни систем. Топао ваздух даје по сунчаном зимском дану од 9.30 до 14.30 часова, односно од 8.30 до 16.30 часова. у пролеће и јесен. У летњим месецима период је дужи, јер је и дан дужи. Температура сувог ваздуха примљеног из атмосферског соларног система варира од 40 до 70 степени, у зависности од зрачења. За сушару од 300 кг. Предвиђено је 5 ваздушних колектора од 2 м2. То је упијајућа површина од 10 м2. За сушару од 1400 кг. Планирано је 20 ваздушних соларних колектора. То је 40м2 површине која апсорбује сунчево зрачење.
Ако нема соларне енергије, ваздух се загрева електричним грејачима. Ако је у питању велика сушара капацитета 1400 кг. препоручује се уградња фотонапонског соларног система од најмање 40 кВ (ONN GRID систем). Када постоји соларна енергија, овај систем производи струју, део за сопствене потребе, а вишак се даје мрежи. Када је облачно, уштеђена струја се повлачи из мреже.

Саставни делови сушаре се могу мењати према захтевима купца, до одређених граница. Ако желите да купите сушару од 800 или 1400 кг. препоручљиво је ангажовати пројектанта за израду детаљних прорачуна. Ако уложите 100.000 евра у индустријски објекат, платите пројектанта да са детаљним прорачунима испита могућност уградње PV соларног система и хибридне сушаре и димензионисање рекуператора. Напомена, код већих сушара потребан је рекуператор, како би се топлота из издувног влажног ваздуха пренела на хладан и сув ваздух који улази у сушару.
 

Технологију сушења дефинише технолог. Различити производи (воће, зачинско биље) имају различите температуре и временске процесе сушења. Ми обезбеђујемо сушару за воће, а технологија је одговорност купца сушаре. Међутим, основне информације о сушењу воћа могу се наћи у два упутства:

У суштини, главна сврха процеса је да се уклони довољно воде из производа како би се омогућило да се дуже чува без труљења због појаве бактерија или гљивица. Садржај влаге већине воћа је 80% до 95%. Сушењем се смањује маса и запремина прехрамбених производа. Дехидрирана храна се може конзумирати онаква каква јесте или рехидрирана.
Предност сушења је у смањењу активности садржане воде, чиме се спречава развој микроорганизама, плесни и гљивица. Тако се храна може дуже чувати без кварења. Сушење нуди веома ефикасан и практичан начин очувања пољопривредних производа, тако да можете сачекати повољну цену и регулисати понуду тржишта према потражњи.

 

Објашњење за прорачун капацитета сушара за воће и поврће:

Одређивање капацитета сушара за воће и поврће укључује неколико фактора, укључујући тип сушаре, врсту и количину производа који се суши и жељени квалитет крајњег производа. Ево општег водича који ће вам помоћи да одредите капацитет:

Тип сушара: Постоје различите врсте сушара за воће и поврће. Сваки тип има своје спецификације капацитета и нивое ефикасности.

Количина воћа и поврћа коју желите да сушите по серији или по јединици времена. Ово ће вам помоћи да разумете капацитете потребне за ваш рад.

Узмите у обзир физичке димензије и распоред опреме за сушење. Уверите се да се уклапа у ваш расположиви простор и да може да задржи жељену количину производа. Неке машине за сушење не могу да стану у планирани простор. Пример- Улазна врата су мала

Време сушења: Време сушења које је потребно за различите врсте воћа и поврћа није исто. Некима може бити потребно дуже време сушења због већег садржаја влаге или гушће структуре.

Садржај влаге: Узмите у обзир почетни садржај влаге у производу и жељени коначни садржај влаге. Ово ће утицати на време сушења и захтеве капацитета сушаре.

Проток и температура ваздуха: Процените проток ваздуха и температурне захтеве процеса сушења. Правилан проток ваздуха је неопходан за ефикасно сушење, а температура се мора контролисати како би се избегло пресушивање или оштећење производа.

Енергетска ефикасност: Узмите у обзир енергетску ефикасност сушаре како бисте смањили трошкове енергије и утицај на животну средину. Неке сушаре могу имати већи капацитет, али троше више енергије. Наше сушаре су хибридне. Користе предгревање соларном енергијом (ако је сунчан дан, онда се грејање електричном енергијом из фотонапонског система или ЕСМ ЕВН мреже)

Повећање нивоа: Ако очекујете да ћете повећати своју производњу у будућности, размислите о избору сушаре са капацитетом који може да прихвати очекивана повећања обима производње.

Препоручује се консултација са технолозима технологије сушења. Пројектант - да одреди место за уградњу опреме за сушење и одговарајући капацитет за ваше специфичне потребе и буџет.

Узимајући у обзир ове факторе, можете одредити одговарајући капацитет сушаре за воће и поврће како бисте ефикасно и ефикасно испунили ваше производне захтеве.

        

Лакше одређивање капацитета сушаре
При прорачуну капацитета сушаре рачунамо да се на 1 цм3 простора на тацнама ставља сировина масе 0,7 грама/цм3. Ова специфична тежина сировине (0,7г/цм3) преузета је из Србије. Ту се углавном суше суве шљиве. То значи да је декларисани капацитет сушаре ако се суше суве шљиве.
Ако сушите јабуке, (чипс или кришке), кајсије, печурке или чај, онда је нормално очекивати да је капацитет мањи од декларисаног.
Пример: ако се суши сирови чај или лаванда, капацитет није 100 кг. Сирови чај има веома малу тежину и велику величину (то је кабаст).
Дакле, капацитет сушара је релативан појам.
Поређења ради, сушара капацитета 100 кг може да ускладишти највише 35 кг. јабуке на танке кришке или 20 кг. сирове јабуке (ако се производи чипс од јабуке).
Дакле, да би се избегла ова грешка, прво се наводи површина расположива за сушење (укупна површина посуда од нерђајућег челика унутар сушаре на коју се слаже сировина за сушење), а испод се додаје колико сирових шљива може да се смести. на тацнама)

 

     Табеле за одређивање капацитета сушара и њихових укупних димензија

 

5,2 м2 тацни     (75 kg   сурова шљива) број тацни на једне колице Број на колице Ширина на ИНОКС тацне Дужина ИНОКС тацне Површине тацне Укупна површина свих тацне cm2 Висина на суровог матерјала  на  тацну  ( cm) Укупни волумен  суровог матерјала      (cm3) Специфична тежина g/cm3 Пресметани капацитет  сушаре  (g) Пресметан капацитет на сушаре  (кg) * Укупна површина на тацне м2
     
   (cm)  ( cm)  (cm2)
 Т N А B P1  (P1=A*B) P=Т*N*P1  H V  (V=P*H) G G1=G*V G1/1000 P1/10000
13 1 50 80 4000 52000 2,1 109200 0,7 76440 76 5,2
                         
        Дужина Ширина  Висина   Волумен (м3)      
Укупне димензије сушаре:                                                                   1,59 0,97 1,4   1,30        
                         
                         
6,8 м2 тацни (100 kg   сурова шљива) број тацни на једне колице Број на колице Ширина на ИНОКС тацне Дужина ИНОКС тацне Површине тацне Укупна површина свих тацне cm2 Висина на суровог матерјала  на  тацну  ( cm) Укупни волумен  суровог матерјала      (cm3) Специфична тежина g/cm3 Пресметани капацитет  сушаре  (g) Пресметан капацитет на сушаре  (кg) * Укупна површина на тацне м2
     
   (cm)  ( cm)  (cm2)
 Т N А B P1  (P1=A*B) P=Т*N*P1  H V  (V=P*H) G G1=G*V G1/1000 P1/10000
17 1 50 80 4000 68000 2,1 142800 0,7 99960 100 6,8
                         
        Дужина Ширина  Висина   Волумен (м3)      
 Укупне димензије сушаре                                  1,59 0,97 1,87   1,73        
                         
9,6 м2 тацни    (140 kg   сурова шљива) број тацни на једне колице Број на колице Ширина на ИНОКС тацне Дужина ИНОКС тацне Површине тацне Укупна површина свих тацне cm2 Висина на суровог матерјала  на  тацну  ( cm) Укупни волумен  суровог матерјала      (cm3) Специфична тежина g/cm3 Пресметани капацитет  сушаре  (g) Пресметан капацитет на сушаре  (кg) * Укупна површина на тацне м2
     
   (cm)  ( cm)  (cm2)
 Т N А B P1  (P1=A*B) P=Т*N*P1  H V  (V=P*H) G G1=G*V G1/1000 P1/10000
24 1 50 80 4000 96000 2,1 201600 0,7 141120 141 9,6
                         
        Дужина Ширина  Висина   Волумен (м3)      
 Укупне димензије сушаре:                                                                   1 0,96 2   1,15        
                         
                         
20 м2 тацни (290 kg.  сурова шљива) број тацни на једне колице Број на колице Ширина на ИНОКС тацне Дужина ИНОКС тацне Површине тацне Укупна површина свих тацне cm2 Висина на суровог матерјала  на  тацну  ( cm) Укупни волумен  суровог матерјала      (cm3) Специфична тежина g/cm3 Пресметани капацитет  сушаре  (g) Пресметан капацитет на сушаре  (кg) * Укупна површина на тацне м2
     
   (cm)  ( cm)  (cm2)
 Т N А B P1  (P1=A*B) P=Т*N*P1  H V  (V=P*H) G G1=G*V G1/1000 P1/10000
25 2 50 80 4000 200000 2,1 420000 0,7 294000 294 20,0
                         
        Дужина Ширина  Висина   Волумен (м3)      
 Укупне димензије сушаре:                                                                   2,06 1,12 2,1   4,85        
                         
                         
40 м2 тацни (580 kg.  сурова шљива) број тацни на једне колице Број на колице Ширина на ИНОКС тацне Дужина ИНОКС тацне Површине тацне Укупна површина свих тацне cm2 Висина на суровог матерјала  на  тацну  ( cm) Укупни волумен  суровог матерјала      (cm3) Специфична тежина g/cm3 Пресметани капацитет  сушаре  (g) Пресметан капацитет на сушаре  (кg) * Укупна површина на тацне м2
     
   (cm)  ( cm)  (cm2)
 Т N А B P1  (P1=A*B) P=Т*N*P1  H V  (V=P*H) G G1=G*V G1/1000 P1/10000
25 4 50 80 4000 400000 2,1 840000 0,7 588000 588 40,0
        Дужина Ширина  Висина   Волумен (м3)      
Укупне димензије сушаре                                                                   3 2 2   12,00        
                         
                         
60 м2 тацни (880 kg.  сурова шљива) број тацни на једне колице Број на колице Ширина на ИНОКС тацне Дужина ИНОКС тацне Површине тацне Укупна површина свих тацне cm2 Висина на суровог матерјала  на  тацну  ( cm) Укупни волумен  суровог матерјала      (cm3) Специфична тежина g/cm3 Пресметани капацитет  сушаре  (g) Пресметан капацитет на сушаре  (кg) * Укупна површина на тацне м2
     
   (cm)  ( cm)  (cm2)
 Т N А B P1  (P1=A*B) P=Т*N*P1  H V  (V=P*H) G G1=G*V G1/1000 P1/10000
25 6 50 80 4000 600000 2,1 1260000 0,7 882000 882 60,0
        Дужина Ширина  Висина   Волумен (м3)      
 Укупне димензије сушаре:                                                                   3 2 2   12,00        
                         
                         
100 м2 тацни (1470 kg.  сурова шљива) број тацни на једне колице Број на колице Ширина на ИНОКС тацне Дужина ИНОКС тацне Површине тацне Укупна површина свих тацне cm2 Висина на суровог матерјала  на  тацну  ( cm) Укупни волумен  суровог матерјала      (cm3) Специфична тежина g/cm3 Пресметани капацитет  сушаре  (g) Пресметан капацитет на сушаре  (кg) * Укупна површина на тацне м2
     
   (cm)  ( cm)  (cm2)
 Т N А B P1  (P1=A*B) P=Т*N*P1  H V  (V=P*H) G G1=G*V G1/1000 P1/10000
25 10 50 80 4000 1000000 2,1 2100000 0,7 1470000 1470 100,0
                         
        Дужина Ширина  Висина   Волумен (м3)      
Укупне димензије сушаре:                                                                   4 2,5 2,2   22,00        

 

Сврха сушења

Сушење воћа, поврћа и лековитог биља је технолошки процес којим се из ових пољопривредних производа уклања највећи део воде, како би се омогућило њихово дуготрајно складиштење на собној температури. Микробиолошка активност и други биолошки процеси, који изазивају њихово кварење, значајно успоравају у сувим производима. Важно је нагласити да се, за разлику од неких других метода конзервирања хране, сувим производима не додају хемијски агенси, па се суви производи сматрају здравом храном.

Економски ефекти сушења

Због нестабилних тржишних услова за пољопривредне производе, произвођачи су често принуђени да продају по веома ниској цени. Разлог томе је што се већина пољопривредних производа након зрења може чувати у околним условима само кратко време, након чега долази до биолошке деградације.
За разлику од свежег воћа и поврћа које се мора одмах продати, суви производи се могу складиштити и продавати када су тржишни услови најповољнији. Уз то, висока је и цена сувог воћа, поврћа и лековитог биља, што пружа могућност за добру зараду. Пошто је ова цена висока у целом свету, суви производи представљају веома перспективан извозни производ. Релативна еколошка очуваност наше природе је посебно важна, због актуелног тренда конзумирања незагађене и здраве хране.
Предности сувог воћа и поврћа:
Продужени рок трајања:
Сушењем се уклања влага воћа и поврћа, спречава раст микроорганизама и значајно продужава њихов рок трајања.
Концентроване хранљиве материје: сушењем се концентришу хранљиве материје присутне у воћу и поврћу, пружајући компактну и хранљиву опцију за исхрану.
Преносивост: Суво воће и поврће су лагани и компактни, што их чини погодним за грицкалице у покрету, планинарење, камповање и путовања.
Смањено кварење: Сушење смањује активност воде у храни, минимизирајући ризик од кварења и смањујући потребу за конзервансима.
Доступност током целе године: У сушеном воћу и поврћу можете уживати током целе године, без обзира на сезонску доступност. Ово је посебно корисно за појединце којима је потребно стално снабдевање одређеним воћем или поврћем.
Свестраност кувања: сушено воће и поврће су разноврсни састојци који се могу користити у широком спектру кулинарских апликација, од печења до кувања и украшавања.
Исплативо: сушено воће и поврће може бити исплатива опција, посебно када одређени свежи производи нису у сезони или су скупи.
Минимизирани захтеви за складиштење:

У поређењу са свежим производима, сушено воће и поврће захтевају мање простора за складиштење, што их чини практичним избором за домаћинства са ограниченим капацитетом складиштења.
Иако сушено воће и поврће нуде бројне предности, неопходно је да их конзумирате умерено и да будете свесни додатих шећера или конзерванса који могу бити присутни у неким комерцијалним производима. Поред тога, задржавање хидратације је кључно када уживате у сушеном воћу, јер оно може имати релативно висок садржај природних шећера и може допринети концентрисаном уносу калорија.


Примери употребе сушеног воћа, поврћа и зачинског биља

Готово све врсте воћа, поврћа и зачинског биља могу се сушити и користити у осушеном стању. Примери употребе су безбројни, а могу се навести неки карактеристични примери:
Суво воће (шљиве, јабуке, крушке, кајсије, брескве, трешње, вишње, смокве, грожђе итд.)

Може се конзумирати директно или у облику компота, смутија или шејкова. Користи се и у пекарској и кондиторској индустрији као додатак посластицама и пекарским производима, затим за производњу муслија, воћних чајева, као додатак сладоледу, воћним салатама, чоколадама итд. Суво воће и орашасти плодови су основни састојци у крекерима, као енергетска ужина за планинаре.

Сушено поврће

Користи се у прехрамбеној, месној и пекарској индустрији, већим кухињама и домаћинствима. У производњи конзерви, готових јела, пица, супа, сосева, месних прерађевина, додатака исхрани (Вегета, Фант, супа и др.) користе се сушени: шаргарепа, бибер, бели лук, лук, першун, корен и листови целера и пастрњак, празилук, купус, кељ, шпаргле, кромпир, пасуљ, грашак, боранија, краставац, спанаћ, карфиол, патлиџан, печурке, рен, цвекла, келераба, парадајз и друге врсте.

Суво биље (суви босиљак, суви ловоров лист, тимијан или нана, оригано, ким, анис, копар, коријандер, марихуана итд.)

Због великих потреба фармацеутске, прехрамбене и козметичке индустрије, значајан део овог биља се гаји на плантажама. Без обзира на порекло, након жетве или кошења мора се што пре осушити, јер ће се само тако најбоље сачувати етерична уља, витамини, минерали и друге корисне материје. Користи се за производњу чајева и етеричних уља који се користе у фармацеутској и козметичкој индустрији.
Најважније врсте, поред већ наведених у групи лековитог биља, су: нана, камилица, матичњак, хајдучка трава, нар, анђелика, жалфија, шаш, лаванда, хајдучка трава, кантарион, кантарион и друге врсте.

Поред овога, сушаре су намењене и за сушење резанаца, сушење крекера и друго

 

НапоменаПревод са Македонски на Србски језик смо радил ми у фирми ЕКО СОЛАР. Није "Google translate".

29 година традиције. Телефон ++389-32-606-983   +75-462-473,  Е маил z.trajkov@gmail.com