Сушење
FAQ
ЕКО 5,6м2 (82 кг.)
EKO 6.8m2 (100 kг.)
EKO 9.6 m2 (145 kг.)
ЕКО 20м2 (300 кг.)
EKO 40m2 (580 кг.)
ЕКО 60м2 (880 кг.)
ЕКО 100м2 (1470 кг)
Галерија и цене
Из медија
Обука инсталатера
Контакт, сертификати

 

Посетите нас на

 

Шта су хибридне сушаре за воће и поврће, а шта сушаре са топлотном пумпом

Да ли је будућност сушара са топлотном пумпом?
Које су њихове предности, а које мане ове врсте сушара?
 

Сушаре за воће и поврће са топлотном пумпом нуде неколико предности, али имају и одређене недостатке. Ево прегледа оба:
 

Предности:

 1. Енергетска ефикасност: Сушачи са топлотном пумпом су познати по својој енергетској ефикасности. Они могу извући топлоту из ваздуха или воде, што их чини енергетски ефикаснијим у поређењу са традиционалним методама сушења.
 2. Нижи оперативни трошкови: Због своје енергетске ефикасности, сушае са топлотном пумпом често резултирају нижим оперативним трошковима. Они могу бити исплативији на дужи рок, посебно у областима где су цене енергије високе.
 3. Контролисано окружење: Ове машине за сушење омогућавају бољу контролу над окружењем за сушење, укључујући температуру и влажност. Ова контрола може бити кључна за постизање оптималних резултата сушења и спречавање кварења.

 

Недостаци:

 1. Мали број топлотних пумпи може достићи температуру од 50 степени Целзијуса. Сушење на ниској температури обично се одвија на 65 до 70 Ц. Изнад 50 степени , морају се укључити електрични грејачи. Иако се трговци оглашавају да су ове врсте сушара веома економичне, морате имати увид у то колико струје заправо троше. Зато, свака сушара мора имати уграђен мерач потрошње енергије. Ако то немате, ви незнате колико ова сушата троши струју.
 2. Почетна инвестиција: Почетни трошкови куповине и уградње сушара са топлотном пумпом су често већи од осталих сушара. Ово може бити значајна препрека за нека предузећа или појединце.
 3. Сложеност одржавања: Сушачи са топлотном пумпом могу захтевати специјализованије одржавање и поправке, што би могло повећати оперативну сложеност и трошкове.
 4. Зависност од климе: На ефикасност сушара са топлотном пумпом могу утицати температура и влажност околине. У веома хладној или влажној клими, њихов учинак може да се смањи, што потенцијално утиче на ефикасност сушења.
 5. Техничка стручност: Рад и одржавање сушара са топлотном пумпом може захтевати техничку стручност. Корисницима ће можда бити потребна обука да би разумели и ефикасно руковали опремом.
 6. Захтеви за величину и простор: Неки сушачи са топлотном пумпом могу имати специфичне захтеве за величину и простор, што ограничава њихову погодност за одређене локације или поставке.
 7. Укратко, док сушаре за воће и поврће са топлотном пумпом нуде многе предности, потенцијални корисници треба да пажљиво размотре своје специфичне потребе, буџет и услове рада како би утврдили да ли су предности веће од недостатака у њиховој конкретној ситуацији.

 

Хибридне Сушаре за воће и поврће  нуде исто неколико предности, али имају и одређене недостатке. Ево прегледа оба:

Комбиновање ваздушних соларних колектора са електричним грејањем у сушарама за воће нуди хибридни приступ који користи обновљиву енергију уз обезбеђивање додатног капацитета грејања када је то потребно. Ево предности и мана таквог система:
 

Предности:

 • Коришћење обновљиве енергије: Ваздушни соларни колектори користе енергију из сунчеве светлости, обезбеђујући обновљив и еколошки прихватљив извор топлоте за процес сушења. Ово смањује ослањање на фосилна горива и смањује емисије гасова стаклене баште повезане са сушењем воћа.
 • Енергетска ефикасност: соларна енергија је бесплатна и у изобиљу, што може значајно смањити оперативне трошкове током времена. Допуњујући соларну топлоту електричним грејањем када је потребно, систем обезбеђује сталне температуре сушења и ефикасност без обзира на временске услове.
 • Уштеде: Иако могу постојати почетни трошкови за уградњу ваздушних соларних колектора, дугорочне уштеде од смањених рачуна за енергију могу надмашити првобитну инвестицију. Поред тога, коришћење соларне енергије може се квалификовати за субвенције или грант. Ов додатно смањује почетну инвестицију.
 • Повећана поузданост: Комбинација ваздушних соларних колектора и електричног грејања обезбеђује резервни извор грејања. Ако је сунчева светлост недовољна или недоследна, електрични грејни елементи могу да одржавају оптималне услове сушења, обезбеђујући континуирани рад и доследан квалитет производа.
 • Прилагодљива контрола: Електрични грејни елементи нуде прецизну контролу над температурама сушења, омогућавајући оператерима да подесе подешавања на основу специфичних захтева за сушење воћа. Ова флексибилност може резултирати квалитетнијим сушеним производима са оптималном текстуром, укусом и задржавањем хранљивих материја.
 • Одржавање: Ваздушни соларни колектори и електрични грејачи су јефтини за одржавање. Грејачи су производ фирме Сречко из Србије, а ваздучни колекотри ЕКОСОЛАР из Штипа, Македонија. Овде нема капања ни текуће воде. Ваздушни соларни колектори  имају животни век од око 15 година. Гаранција на УВ зрачење је 10 година.
   
 • Недостаци:

  Захтеви за простор: Ваздушни соларни колектори захтевају довољно простора за инсталацију, обично на крововима или отвореним површинама са директном сунчевом светлошћу. У зависности од расположивог простора, ово може ограничити скалабилност операције сушења или захтевати додатну конструкцију.

  Зависност од временских прилика: Производња соларне енергије зависи од временских услова, укључујући интензитет и трајање сунчеве светлости. Облачни дани или сезонске варијације могу утицати на ефикасност ваздушних соларних колектора, што захтева веће ослањање на електрично грејање током неоптималних услова. Зато ове сушаре иду са фотонапонским системима. Ако има вишка енергије у сунчаним данима, та енегија се складира у мрежи ( електродистрибуција). Потом, када има потребе за струју, узима се натраг та складирана енергија из мреже и користи за потребе сушаре.  Све у свему, сушаре за воће које комбинују ваздушне соларне колекторе са електричним грејањем нуде значајне предности у погледу коришћења обновљиве енергије, уштеде трошкова и поузданости. Међутим, треба пажљиво размотрити изазове као што су захтеви за простором око инсталације ваздушног соларног система.

   

29 година традиције. Телефон ++389-32-606-983   +75-462-473,  Е маил z.trajkov@gmail.com